Direct een advocaat nodig?

Bel ons: +31 (0)30 - 214 50 24

Telefoonabonnementen en de Wet Financieel Toezicht (Wft)


Door mr. Sicco van Steenwijk

Wekelijks krijg ik nog zaken binnen betreffende het inmiddels maatschappelijk probleem dat jong meerderjarigen onder dwang of valse voorwendselen meerdere telefoonabonnementen afsluiten.
In een van de vele procedures die ons kantoor op dit gebied heeft gevoerd, heeft de Hoge Raad in 2014 bepaald dat bij telefoonabonnementen in combinatie met een toestel juridisch sprake is van koop op afbetaling. Dit is een vorm van een kredietverlening. De aanbieder van dit krediet heeft daarvoor een vergunning nodig van de AFM (Autoriteit FinanciŽle Markten).

Mobiele telefoon betalen in termijnen: inkomenscheck is verplicht
Als een consument de mobiele telefoon in meerdere termijnen wil betalen, moet bij een telefoon van meer dan €250,00 onder meer informatie worden ingewonnen over zijn of haar inkomen. Ook wordt gekeken of de consument al schulden heeft. De consument moet ook door de telecomaanbieder duidelijk worden geÔnformeerd over het telefoonkrediet en de kosten.

Koppelverkoop

Bovendien is vaak sprake van koppelverkoop (een toestel met verplicht abonnement). Voor het krediet mogen in dat geval geen rente en kosten in rekening worden gebracht. Telefoonkredieten vanaf €250 worden verplicht geregistreerd bij het BKR of bij een alternatief stelsel van registratie zoals Preventel.

Controles vanaf 1 mei 2017
Er is door de AFM aan de telecombedrijven een "redelijke termijn" gegeven om aan de eisen van de Wet Financieel Toezicht (Wft) te voldoen en dit betekent dat vanaf 1 mei 2017 de AFM er pas op gaat toezien dat telecomaanbieders vanaf €250,00 een leentoets afnemen, inclusief een toesting bij het Bureau Kredietregistratie (BKR).


Wat betekent dit voor de praktijk van alledag?
Tot op heden wordt er door providers nog niets gecontroleerd, terwijl al vanaf 2014 bekend is dat de providers onder de Wft vallen! Is dat geen schending van de zorgplicht? En wat heeft dat voor gevolgen voor de nochtans nadien afgesloten abonnementen? Leidt dit tot vernietigbaarheid van de koop op afbetaling wegens schending van de zorgplicht? Maar wat moet er gebeuren met het toestel dat er (vaak) niet meer is?


Hoe snel werkt bovendien de registratie bij de BKR? Kan de provider bij het BKR checken of de jong meerderjarige consument wellicht een uur eerder bij een andere provider een telefoonabonnement met koop op afbetaling van een toestel heeft afgesloten?

Probleem lijkt nog niet opgelost

Ik vrees van niet en dat betekent dat het probleem nog niet volledig opgelost lijkt te zijn. Ik vraag mij af waarom providers niet allang een systeem hebben op basis waarvan ze direct kunnen checken (aan de hand van ID-nummer) of de betreffende consument niet even tevoren al een abonnement bij een andere provider heeft afgesloten. Naar ik begrepen heb, vindt men dit te duur en heeft dit gevolgen voor privacy. Dat moge zo zijn maar voor de bescherming van de privacy kunnen afspraken worden gemaakt en de bescherming van de consument telt mijns inziens zwaarder dan de kosten voor een dergelijk systeem!

Meer info of vragen:
Neem gerust contact op met Sicco van Steenwijk, Advocaten in de Praktijk.


vorige pagina

Sicco van Steenwijk

Al 30 jaar advocaat. Gespecialiseerd in arbeidsrecht, insolventie en bestuurdersaansprakelijkheid. Zet zich ook in voor slachtoffers van fraude met telefoonabonnementen.

Profiel Sicco van Steenwijk Ľ

Tel. 030 241 50 24

Mobiel 06 51346686

E-mail vansteenwijk@indepraktijk.com